28.8.2017 Domov 0

No, kdejaký chlap ani v létě nepohrdne vepřovou pečení, položenou na kopu podušeného zelí a podávanou se šesti či osmi knedlíky. Anebo že by kus dozlatova upečeného bůčku? No, proti gustu…, ale rozumný člověk si v dnešní době přece jen nechá poradit a vydatné letní menu změní za něco lehčího.
Lidé si zvykli na důmyslnou kuchyni přímořských států a naše tradiční pokrmy přes léto rádi vymění za nějaké to jídlo více vhodné do horkých letních dnů, kterých u nás razantně přibývá.

jídlo

Začněme tedy snídaní. Ta by měla být však i v létě vydatná, klidně může být i vícechodová, protože většina z nás v tomto období obědvat ani nedokáže, nebo do sebe za horkých, parných dnů dostane jen něco malého. Zato večeře pak bývají smrtelné. A usínat s plným žaludkem není vhodné ani v zimě, natožpak v letních vedrech. Proto právě snídaně by nám měla dodat energii na celý den.
Nejen na oběd, ale klidně i na večeři si můžeme dát právě v létě například nějaký ten obědový salátek, což je salát, který podáváme jako hlavní chod.

špagety

Chutné jsou jak saláty těstovinové, které servírujeme dobře vychlazené, doplněné například o kousky čerstvě ugrilovaného kuřecího masa, nebo kousky konzervovaného tuňáka, tak ryze zeleninové saláty servírované s kousky pečené nebo o restované ryby, jsou v letních parnech tím pravým obědovým pokrmem. Samotnou kategorii pak tvoří ovocné, dobře vychlazené saláty, servírované s jogurty nebo studenými byty. V letních vedrech mohou být právě tyto saláty skvělým lehkým obědem na terase pod slunečníky.

salát

Inspirace přímo z Holandska

Také se můžeme inspirovat v holandské kuchyni, tam klasické vařené obědy ani neznají, polední menu bývá většinou složeno z bohatě obložených sendvičů přelitých různými studenými omáčkami. Je pravda, že pěkně na grilu na suchu opečená přepůlená bageta, potřená bylinkovým máslem nebo olivovým pestem a obložená studenou vyuzenou šunkou, či jinou uzeninou, ještě pak doplněná o kolečka okurek, listy salátu apod. je skvělá alternativa lehkého a přitom vydatného letního oběda.

Summary
Léto na talíři aneb co jíst v letních parných dnech?
Share